Scoala Profesionala Leova Școala
Profesională Leova
+373 26322185 Telefon

Tăierea în uscat a viței de vie

18.02.2021
Scoala Profesionala Leova
🍇Elevii de la specialiatatea ”Viticultor-vinificator. Pomicultor”, în cadrul instruirii practice, au început executarea operațiunii ,,Tăierea viței de vie în uscat.
📌Tăierea viței de vie este importantă pentru calitatea și cantitatea producției de struguri. Există câteva reguli de aur și informații de care trebuie să țineți cont atunci când efectuați tăierile în uscat la vița de vie. Tăierile viței de vie în uscat se efectuează în perioada de repaus vegetativ. Perioada în care se poate tăia este: toamna târziu până primăvara devreme, mai exact până la dezmuguritul viței de vie. Tăierile la vița de vie sunt importante, acestea influențează dezvoltarea lăstarilor, cât și cantitatea și calitatea producției de struguri.
📌Dacă nu este tăiată, vița va avea creștere mai ales în lungime, va forma frunze și mai puțin struguri. Din cauză că planta se va concentra pe dezvoltarea de frunze și tulpini, strugurii vor fi mai mici, mai puțin dulci. Astfel, tăierile au rol în normarea rodului cu accent pe soi și destinația producției.
Tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent împotriva bolilor, dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.